Művészet a valóság terében
Megyeri János
Megyeri János
szobrász & jelmeztervező

YouTube   BLOG  
HU EN
Megyeri János
HU Jelenleg itt vagy:   Főoldal  >>  Szobrok
Szobrok

Nem akarok beállni a sorba és elmesélni 100., vagy 1000. szobrászként miért is formáztam meg az elsö szobromat. Sok szakmai, müvészi önéletrajz hasonló sémával elé tárja ezt bárkinek, akit ez érdekel.

Elmondanám inkább, hogy mit gondolok erröl az izgalmas alkotó világról, ami belülröl jön, onnan, ahol a szellem a lélek lakik (valahol ott, ahol a szív van) és mégis védöpajzsként körbe vesz. Már gyermekkorom óta kényszeresen meg kell érintenem a szobrokat. Így volt csak teljes az élmény. Ezt akkor értettem meg és vált még inkább világossá, amikor egy vak szobrásznak láttam a müveit. A kezem érintése viszi át a lelket a mübe, és fordítva. Ha megérinthetem, bárki alkotását kezeimen keresztül találkozhatok vele. Még akkor is ha már évszázadok óta testben nincs velünk. A lelke válik láthatóvá. Az alkotás élménye hasonló lehet a teremtés katarzisához. Isten a saját lelkével a teremtés az alkotás lehetöségét is bele lehelte az elsö emberbe. A minket körül vevö teremtett világ a teremtöje tökéletességét tükrözi vissza.

Hasonlóan a müvész az alkotásaival mutatja meg a saját lelkét az embereknek. Munkáim során a feladatok találtak meg és formáltak engem, úgy ahogy én az agyagot. A panoptikumok, amiket készítek, háromdimenziós foto realisztikus színes festmények. Szép a szemnek, színes és vidám. Régen élt nagy embereket kelthetek életre.

Martin Szipál barátom, a fotómüvész, amikor fényképezte a szobraimat elmondta, hogy minden, amit látunk, matematika, méghozzá vizuális matek. Geometria. Háromszögek négyzetek rombuszok vagy körök azok amik kellemesek a szemnek, és ha a kompozíció amit látunk ezeken a szabályokon alapult, akkor lehet jó. A káosz nyugtalanná tesz, és nem szép. Amikor terveztem a látványt vagy a szobrokat mit sem tudtam erröl, csak éreztem hogy így a jó. Ösztönösen alakítottam mindent, és nem gondoltam a matematikára. De Martinnak igaza van, és Ö azért tudja kimondani ezeket, mert tanítania kell, és valahogy ki kellett fejeznie mindazt, amire születni kell.

Előre
szobor.jpg
szobor.jpg
szobor1.jpg
szobor2.jpg
szobor3.jpg
szobor4.jpg
szobor5.jpg
szobor15.jpg
szobor16.jpg
szobor17.jpg
verne.jpg
szobrok-001.jpg
szobrok-002.jpg
szobrok-003.jpg
szobrok-004.jpg
szobrok-005.jpg
szobrok-006.jpg
szobrok-007.jpg
szobrok-008.jpg
szobrok-009.jpg
szobrok-010.jpg
szobrok-011.jpg
szobrok-012.jpg
szobrok-013.jpg
szobrok-014.jpg
szobrok-015.jpg
szobrok-016.jpg
szobrok-017.jpg
szobrok-018.jpg
szobrok-019.jpg
szobrok-020.jpg
szobrok-021.jpg
szobrok-022.jpg
Design & Code by NET-Designer.hu