Művészet a valóság terében
Megyeri János
Megyeri János
szobrász & jelmeztervező

YouTube   BLOG  
HU EN
Megyeri János
HU Jelenleg itt vagy:   Főoldal  >>  Mivel foglalkozom?
Mivel foglalkozom?

Akik ismernek, reneszánsz embernek tartanak. Mindennel foglalkozom, ami kreativitásról, térbeniségről szól.

A feladatok, amik életem során elém kerültek, határozták meg azt az irányt, ami végül a munkám lett. Így utólag visszatekintve logikusan épült fel.

Pályám kezdetén női, férfi ruhákat, jelmezeket készítettem. A kilencvenes évek elején 5 évig tanítottam hölgyeket a ruhák szabásának, varrásának fortélyaira. 1995-ben megnyitottam első jelmez műhelyemet, ahol a privát ruhák mellett színházi, filmes jelmezeket is varrtunk. Ebben az időszakban már sokat dolgoztam együtt az akkori televízió jelmez műhelyével, ami 1999-ben megszűnt. Ezt a vákuumot, a TV-s műhely akkori vezetőjével közös céget alapítva töltöttük be. Meghatározó szerepünk lett a jelmezes világban. Akkor szinte minden színház, és filmes produkció velünk dolgoztatott. Ebben az időszakban 8 opera bálon voltunk jelen ruhakölteményeinkkel, ahol a műsorokat is öltöztettük, sok vendég privát báli ruhája mellett, és ebből 3 bálon a komplett látványt is én tervezhettem. Ekkor készült a Jézus Krisztus Szupersztár, a Hídember, Max, és még sok remek munka. Innen datálódik a Rippel testvérekkel való közös munka is ami már több mint egy évtizedes barátságra tekint vissza. Velük közösen készültek nagyszabású show műsorok, 10 rekord, ahol a díszleteket és a jelmezeket is én terveztem, és a műhelyembe készültek el. Párizsba a Moulin Rouge –ban is, többszöri fellépésük alkalmával dolgoztam együtt a Rippel fivérekkel.

Szobrászattal, amatőr szinten már nagyon fiatalon is foglalkoztam. Olyan munkával kerestek meg minket (ez még mindig a múlt évezred) ahol panoptikum jellegű portrékat kellett készíteni. A sikeren felbuzdulva ástam magam egyre mélyebben bele a szakma rejtelmeibe. A megrendelések jöttek, és az ügyfelek egymás kezébe adták a kilincset. Gyűltek a referenciák. Agyaggal, szilikonokkal, anyagokkal, drapériákkal, fémmel, fával kerültem kapcsolatba, és építettem komplex, összefüggő kiállításokat. Természetesen a jelmezes vonal ezeknek a munkáknak is szerves része volt.

Az első kültéri munkám a Verne Gyulát ábrázoló dombormű volt, ami a Váci utcában a Verne étterem homlokzatát díszíti mind e mai napig. A legnagyobb közterületen lévő alkotásom Nyírbátorban a két híres templomot összekötő sétányon található, ahol 6 jelentből álló szobor kompozíciók segítenek bemutatni a város történelmét, legendáit.

Minden esetben a munkák találtak rám, és alakítottak engem. Olyan szakmám van, amit nehéz szavakkal elmondani, de remélem, ha megtekintik a képeket, amik ezen a weboldalon találhatók, azok majd elmondják, hogy mivel is foglalkozom.

Design & Code by NET-Designer.hu