Művészet a valóság terében
Megyeri János
Megyeri János
szobrász & jelmeztervező

YouTube   BLOG  
HU EN
Megyeri János
HU Jelenleg itt vagy:   Főoldal  >>  Maszk
Maszk

A színházi világ lényege a kifejezés, az elhitetés, az, hogy átéljék a nézők, amit látnak. Ehhez nem mindig elég a puszta ember - olykor szükség van segítségre maszkok, kielemlő smink formájában.

Testünk folyton részt vesz a kommunikációnkban: nagyon fontosak a gesztusok, a mimika, a testtartás, minden apró mozdulat. Ezekből nagyon sokat ki lehet olvasni. A legtöbb információt azonban mégis az arc nyújtja nekünk.

Az arcjáték, vagyis a mimika a színész egyik legfontosabb művészi eszköze, lehetőségeinek mégis korlátai vannak. Érzelmeket, lelki tartalmakat könnyedén kifejezhet vele, de van, amire képtelen. Vonásai nem tudnak percről percre öregedni, ha a szerep úgy kívánja, de pisze orra sem tud ijesztően megnőni a szerep kedvéért.

Mindehhez azonban a színházi arcfestés segítséget tud nyújtani apróbb trükkjeivel – a maszkmester a jelmeztervező segítségével és vele való szoros együttműködéssel képes életkort, más karaktert, vagy más nemzeti jelleget varázsolni a színész arcára. Ezek is maszkok, csak itt az adott lehetőségeket használják ki, nem egy idegen tárgy varázsát.

A színek és a vonalak a smink fontos eszközei, de van, hogy ennél erősebb arcváltoztatásra van szükség: ilyenkor alkalmaznak maszkot a mesterek. Általában gumiból készítik, lehet ez csak egy orrot nagyobbító maszkrészlet, vagy egy fél arcot betakaró. De használják ezt az anyagot teljes emberalakok megformálására is: gondos festés után életre keltheti a kívánt alakot, személyiséget.

Mint tudjuk csak nagyon kevés tervező, szakember jut el a csúcsra, lesz híres divattervező. Voltak pillanataim, amikor átélhettem azt a sikert, megkaptam azt az elismerést, ami ezen az úton tarthatott volna, de nekem több kellett. Nem akartam leragadni a kifutók rivalda börtönében, ahol a trendi trendet kell lankadatlan figyelemmel követni. Kellett a film, a színház. Ez lett nekem végül a szabadság, és az hogy vissza- visszatérhetek akár egy jó öltönnyel vagy szexi kisestélyi ruhával a hétköznapok kifutójára.

Előre
p6120045.jpg
p6120045.jpg
maszk1.jpg
maszk2.jpg
maszk3.jpg
maszk4.jpg
maszk5.jpg
maszk6.jpg
maszk-bohoc.jpg
p6120049.jpg
p6150070.jpg
p6150072.jpg
p6160073.jpg
p6160075.jpg
p6160090.jpg
p6160089.jpg
Design & Code by NET-Designer.hu