Művészet a valóság terében
Megyeri János
Megyeri János
szobrász & jelmeztervező

YouTube   BLOG  
HU EN
Megyeri János
HU Jelenleg itt vagy:   Főoldal  >>  Jelmez
Jelmez

Testünk elfedése fontos, ha hideg van, vagy nem akarjuk hogy lássák mások ami magunkon nem tetszik. De nem csak komfort érzetünk miatt öltözködünk, hanem mert információkat akarunk közölni a minket látó, körülvevő világgal.

Olyan ruhákban érezzük jól magunkat, amik megmutatják, belső tulajdonságainkat kifejezik vágyainkat, vagy amiben olyan más emberekre hasonlíthatunk, amilyenek mi is szeretnénk lenni. Kőkemény pszichológia jól öltöztetni valakit.

Hasonló kihívás a színpadon megjelenő színésznek megtervezni elkészíteni jelmezét. A nézőknek olyan vizuális információt kell adni a szerepről, a karakterről a felidézett korról, hogy nyilvánvaló legyen első ránézésre hol járunk és mikor. Negatív vagy éppen pozitív szerepet osztottak a színészre még mielőtt bármit mondana. Egy jó kosztüm segíti a színészt.

Ruhát készíteni hasonló feladat, mint szobrot mintázni, hiszen térben kell látni a leendő alkotást. Kiválasztani a megfelelő anyagot. Gyakorlattal és sok tapasztalással lehet tudni előre hogy milyen esése lesz egy szövetnek, vagy hogy lehet raffolni a selymet a végcél tökéletes kialakítása érdekében.

Nagyon sok kiváló szakemberrel hozott össze a jó sorsom. Mindenkinek volt valami olyan mesterségbeli tudás a kezében, amit ellesve és használva több lehettem. Én ugyanígy osztottam meg minden tapasztalásomat, és néhány évig taníthattam is ezt a gyönyörű mesterséget.

Mint tudjuk csak nagyon kevés tervező, szakember jut el a csúcsra, lesz híres divattervező. Voltak pillanataim, amikor átélhettem azt a sikert, megkaptam azt az elismerést, ami ezen az úton tarthatott volna, de nekem több kellett. Nem akartam leragadni a kifutók rivalda börtönében, ahol a trendi trendet kell lankadatlan figyelemmel követni. Kellett a film, a színház. Ez lett nekem végül a szabadság, és az hogy vissza- visszatérhetek akár egy jó öltönnyel vagy szexi kisestélyi ruhával a hétköznapok kifutójára.

Előre
jelmez1.jpg
jelmez1.jpg
jelmez2.jpg
jelmez3.jpg
jelmez4.jpg
jelmez5.jpg
jelmez6.jpg
jelmez-bathori.jpg
jelmez-001.jpg
jelmez-002.jpg
jelmez-003.jpg
jelmez-004.jpg
jelmez-005.jpg
jelmez-006.jpg
jelmez-007.jpg
jelmez-008.jpg
jelmez-009.jpg
jelmez-010.jpg
jelmez-011.jpg
jelmez-012.jpg
jelmez-013.jpg
jelmez-014.jpg
jelmez-015.jpg
jelmez-016.jpg
jelmez-017.jpg
jelmez-018.jpg
Design & Code by NET-Designer.hu